Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zde můžete psát své dotazy týkající se výuky..
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Martin Flídr, 19. 2. 2008 13:53)

Dobrý den, já jsem ten soubor převedl do wordu.Kam vám ho můžu poslat?

Re - Smyčkování v KM-1

(Jan Grossman, 18. 2. 2008 17:44)

S tím Excelem bude malinko potíž, doma ho totiž ve svém PC nemám. Otevřít bych dokázal pouze Word, ale pouze otevřít, nikoli editovat. Tyto programy prakticky nepotřebuji a tudíž je nemám. Pokud se Vám zmíněný příklad podaří dostat do Wordu, mohl bych se pokusit..

Dále k nezávisle proměnným. Každé políčko v mapě má svoje souřadnice resp. odpovídá mu jedinečná kombinace nezávisle proměnných která se nachází v příslušné mapě vždy právě jednou. To jsou ona písmenka v levém horním rohu každé mapy a kombinace nul a jedniček po jejích okrajích. Z principu je vyloučeno, aby se pro jedno políčko mapy nějaká proměnná měnila, pokud ale uděláte v mapě smyčku mající více jak jeden prvek, vždy se alespoň jedna proměnná v rámci smyčky bude měnit a to je právě ta která následně vypadne z alg. zápisu. S pozdravem JG

Dotaz

(Martin Flídr, 18. 2. 2008 10:14)

Dobrý den, děkuji za vysvětlení,už jsem pochopil, že nesledujeme chování jedniček a nul v mapě, ale stále si ještě neumím představit porovnávání,popř.sledování nezávisle proměnných.Proto jsem vytvořil pro názornost v excelu soubor, ve kterém je konkrétní příklad ze sešitu.Můžete mi v tom souboru napsat jak přesně porovnávat nezávisle proměnné, nebo to znázornit šipkou?Tento soubor bych vám poslal na mail.Děkuji mockrát za snahu.

Re - Smyčkování v KM

(Jan Grossman, 18. 2. 2008 7:26)

Dobrý den,vůbec nerušíte. Především,při smyčkování v KM smyčkujete BUĎ jedničky a NEBO nuly,nikdy obojí současně. Volba, co budete smyčkovat je při tom na Vás a pokud mapa obsahuje kromě toho ještě neurčité stavy, tak ty můžete smyčkovat podle potřeby..Při zápisu alg.tvaru logické funkce porovnáváte resp. sledujete chování tzv. nezávisle proměnných (značíme zpravidla a,b,c,d..,nebo x0,x1..),nikoli snad jedniček nebo nul v mapě nebo ve smyčce. Toto chování sledujete potom pro každou smyčku zvášť a podle toho stavíte minimalizovaný tvar LF. Pokud se proměnná v rámci smyčky mění, vypadává, pokud ne, zůstává atd. Přeji hezké prázdniny a jsem s pozdravem.

Flídr

(Martin, 17. 2. 2008 10:20)

Dobrý den,doufám, že neruším teď o prázdninách, mám ještě jeden dotaz:Když smyčkujeme členy v KM, tak "porovnáváme" které proměnné?(Když se a změní, tak se nezapisuje)."Porovnáváme" jedničky a nuly ve smyčce, nebo co vlastně "porovnáváme" ?
Děkuji.

Re - dotaz

(Jan Grossman, 11. 2. 2008 9:57)

Dobrý den,
malinko Vás opravím. Pomocí Karnaughovy mapy nebudeme zjednodušovat kontaktní schémata ale logické funkce které mohou být mimo jiné realizovány kontaktními schématy. Nevím o literatuře kde by zjednodušování kontaktních schémat bylo nějak podrobněji popsáno, částečně jen v "Odstrčilíková - Číslicová technika I". Do dalšího studia bych Vám jinak doporučil knihu "Antošová - Číslicová technika". Jsem s pozdravem

Dotaz-Zjednodušování kontaktních schémat

(Martin Flídr, 8. 2. 2008 20:02)

Dobrý den,jsem student ze třídy DT2A. Probírali jsme s Vámi látku zjednodušování kontaktních schémat a nyní jsme s Vámi začali probírat látku zjednodušování kontaktních schémat pomocí Karnaughovy mapy.Můžete mi doporučit nějakou vhodnou literaturu na nejen tyto látky,ale i na další látky tohoto ročníku? Děkuji

Re - dotaz

(Jan Grossman, 5. 11. 2007 17:03)

Dobrý den,

pokud jste posluchačem mých hodin tak víte, že dvojkové odčítání probírám pouze s využitím dvojkového doplňku a klasické písemné odčítání vynechávám. Nevím tedy přesně kam Váš dotaz směřuje, jestli máte problém s odčítáním přes doplněk a nebo prostě chcete umět odčítat ve dvojkové soustavě i klasicky..

Vzhledem k tomu, že zmiňujete problém odčítání většího čísla od menšího vysvětlím zatím pouze toto, vlastní mechanismus odčítání případně až na další přímý dotaz.

Odpověď je prostá, pokud odčítáte větší číslo od menšího vychází Vám druhý doplněk předpokládaného záporného výsledku a to ať už odčítáte klasicky a nebo přes doplněk.

Například:

2 - 5 = -3

Klasicky: 0010 - 0101 = 11101
Doplňkem: 0010 + 1011(2.dopl(5)) = 01101(2.dopl(3))



kde 0 na začátku 2.doplňku(3) při odčítání přes doplňek resp. 1 na začátku 2.doplňku(3) při klasickém odčítání indikují záporný výsledek. 2.doplňek čísla tedy vyjadřuje jeho zápornou hodnotu bez znaménka.

Pro další počítání je v zásadě jedno jestli budete pracovat s číslem (-0011) a nebo s číslem (1101) které je jeho druhým doplňkem.

Například 6-3:

Klasicky: 0110 - 0011 = 0011
Doplňkem: 0110 + 1101 = 10011


Vidíte že v obou případech dostáváme pro čtyřbitový operand tentýž výsledek.

JG

dotaz

(student, 4. 11. 2007 19:41)

Dobrý den,studuji na čichnově jeden z maturitních oborů.Můžete tady vysvětlit jak se počítá příklad:dvojkové odčítání.Umím počítat třeba 5-2,ale ne když má vyjít záporný výsledek.Třeba 2-5.Děkuji.

¨

( ¨, 25. 4. 2007 13:43)

¨

RE - Literatura

(Jan Grossman, 13. 4. 2007 12:03)

Dobrý den,

jako základní studijní text bych dporučil knihu "Antošová, Davídek - Číslicová technika", byť obsahuje řadu chyb. Jako doplňující literaturu bych uvedl následující:

Odstrčilíková - ČT I a II (interní dokument SPŠE)
Malina - Digitální technika
Matoušek - ČT, základy konstruktérské praxe
Kesl - Elektronika III, číslicová technika
Burger - Stykové obvody mikropočítačov
Syrovátko - Zapojení s integrovanými obvody
Bém - Integrované obvody a co s nimi

JG

Literatura

(zhorny, 12. 4. 2007 20:38)

Dobrý den
Ctěl bych se zeptat jakou doporučujete studijní literaturu
Dškuji

DMX

(Pert, 24. 12. 2006 9:02)

Velmi děkuji za vysvětlení a přeji hezké vánoce.

DMX - 2

(Jan Grossman, 22. 12. 2006 6:15)

První tabulka je jen přepsáním zadané logické fce v pozitivní logice, druhá tabulka je jejím přepisem do logiky negatívní. Když z tabulky v negatívní logice zpětně odvodíme matematický zápis tak po zjednodušení dostaneme (D0 OR D1) AND D2.

Řešení příkladu by potom vypadalo následovně:

Y1 = nA0+ A1+ A2 + ((D0+D1)*D2)

Takto by šlo postupovat obecně kdykoli.

JG


DMX - 1

(Jan Grossman, 22. 12. 2006 6:14)

Dostávám se k DeMuxu v negativní logice. Princip je úplně stejný, jen tvar rovnic a pravdivostní tabulky jsou samozřejmně jiné. Rovnice pro libovolný výstup obecně vypadá takto:

Yi = nA0+nA1+A2+D nebo Yi = A0+A1+nA2+(...)

konkrétně potom:

Y0 = A0+ A1+ A2+D
Y1 = nA0+ A1+ A2+D
Y2 = A0+nA1+ A2+D
atd.

Logika je tu opačná. Kde v pozitívní logice byl součin je v negativní součet, podobné je to i s negacemi. Princip ovšem zůstává. Pasívní je zde log 1 a adresy tedy povolují data D logickou nulou a zakazují logickou jedničkou. Jednoznačný výběr adresové kombinace funguje principiálně stejně. Je-li na adresových vstupech kombinace odpovídající rovnici pro příslušný výstup, je součet adresových bitů v rovnici roven nule a přichází na řadu data D neboť log 0 je v disjunktívním tvaru neutrální. Pro všechny ostatní výstupy musí zároveň být součet adresových bitů roven jedné, jednička je v disj. tvaru pro změnu agresívní, data tedy už nepřicházejí nijak v úvahu a příslušné výstupy jsou neaktívní, tedy v logických jedničkách.

V konjunktívním tvaru dávala příslušná kombinace adresových bitů právě jednu jedničku pro právě jednu kombinaci, v disjuktívním tvaru musí tatáž kombinace dávat právě nulu pro právě zase tuto kombinaci.
Předpokládejme například kombinaci 010. Zápis nA0*A1*nA2 dává právě jedničku právě jako A0+nA1+A2 dává právě nulu.

Další odlišnost je ještě ve funkci v závorce. Bude-li slovní zadání znít např jako log součin, matematický zápis bude log součet atd. Kdybychom chtěli úlohu úplně zobecnit dalo by se říci, že matematický zápis musí popisovat slovně zadanou funkci pro logické nuly. To by ale vydalo na samostatný výklad. Zatím vystačíme s tím že součet znamená matematicky součin a opačně.

Dejme tomu že by byl stanoven slovní požadavek demultiplexovat na vydekódovaný výstup logický součet tří vstupů D0..D3. Vstupy i výstupy se předpokládají v negatívní logice. Jako příklad by se měla napsat rovnice pro Y1 výstup. Vypadala by následovně:

Y1 = nA0+ A1+ A2 + (D0*D1*D2)

Slovní interpretace..Y1 se rovná log0 (resp. je aktívní) právě tehdy, je-li A0=1,A1=0,A2=0, a alespoň jeden z datových vstupů je roven 0. Stačí tedy aktivovat jen jeden ze vstupů a výstup je aktívní, což je vlastnost logického součtu. Jakákoli jiná kombinace na adresových vstupech způsobí že výstup Y1 bude pasivní, to jest log1.

Kdo se dočetl až sem a chtěl by si ověřit jestli věci skutečně rozumí může se zamyslet nad dalším příkladem. Zadání zůstane stejné akorát na výstup by se měl demultiplexovat (D0 AND D1) OR D2 v negativní logice. Šlo by to napsat přímo ale rozeberme to a udělejme si pravdivostní tabulku resp tabulky.

pozitivní logika D0 D1 D2 Y negativní logika D0 D1 D2 Y
0 0 0 0 0 0 0 0
0 0 1 1 0 0 1 0
0 1 0 0 0 1 0 0
0 1 1 1 0 1 1 1
1 0 0 0 1 0 0 0
1 0 1 1 1 0 1 1
1 1 0 1 1 1 0 0
1 1 1 1 1 1 1 1

Pokračování...

DMX - 0

(Jan Grossman, 22. 12. 2006 6:12)

Dobrý den. Na Demultiplexer v negativní logice již většina lidí, napříč třídám které učím, rezignovala a smířila se s tím, že mu nikdy nebude rozumět. Museli by na tom a taky na sobě, snad po prvé v životě, skutečně zapracovat a to se jim nechce. Navíc jim schází to základní, motivace, nevidí smyslu v takové námaze, která v nejlepším případě vyústí v pochopení nějakého hloupého multiplexoru, který tak či onak stejně k ničemu není a nic užitečného jim nepřinese. Zkrátka se jim to nevyplatí. A aby pochopili celou věc v širších souvislostech a následně ten smysl přece jen našli, na to jejich zpravidla povrchní, černobílé myšlení a vidění světa prostě nedostačuje. Občas se ale přece najde vyjímka..

Začnu obecným principem DeMuxu v pozitivní logice. Datový vstup je společný, na výstupu je více kanálů, data jsou posílána (demultiplexována) právě na jeden z nich v závislosti na kombinaci přivedenou na adresové vstupy. Počet kombinací na adresových vstupech musí být stejný případně větší než počet datových kanálů na výstupu. Pracuje-li DeMux v pozitivní logice, vypadá rovnice pro libovolný výstup obecně takto:

Yi = A0*A1*nA2*D nebo Yi = A0*A1*nA2*(...)

kde Yi je i-tý výstup, A0,A1,A2 jsou adresové vstupy, D je datový vstup a nA2 je potom negace A2. Budeme-li konkrétní, můžeme psát:
Y0 = nA0*nA1*nA2*D
Y1 = A0*nA1*nA2*D
Y2 = nA0* A1*nA2*D
atd.

Pokud to rozebereme slovně, Y0 se aktivuje kombinací A0=0,A1=0,A2=0, Y1 se aktivuje kombinací A0=1,A1=0,A2=0 atd. Vzhledem k zápisu rovnic se dá říci, že každý výstup aktivuje vždy právě jedna kombinace na adresových vstupech a žádná jiná. Na otázku proč tomu tak je se dá odpovědět, že už zápis rovnice vlastně je touto kombinací. Rovnice jsou psány v konjunktívním tvaru a ten se chová tak, že pro právě jednu kombinaci dává logickou jedničku a pro všechny ostatní dává logickou nulu. Nula je tu tedy neaktivní a jednička naopak. A to je naše dobře známá pozitivní logika. V okamžiku kdy kombinace na adresových vstupech odpovídá kombinaci v zápisu rovnice příslušného vstupu, nabývá adresová část rovnice hodnoty log1, ta je v log součinu neutrální a na výstup se defacto kopíruje datový vstup D. Ostatní výstupy DeMuxu jsou zároveň nutně v log0, neboť adresové části jejich rovnic jsou nulové a log0 je u log součinu pro změnu zase agresívní.

Uveďme příklad. Dejme tomu že bychom chtěli na příslušný výstup demultiplexovat D1 XOR D2 (DeMux by tedy obsahoval dva datové vstupy).
Rovnice pro příkladně Y3 by potom měla tvar: Y3 = nA0*nA1*A2*(D1 XOR D2)
V závorce by ale mohla být libovolná logická fce libovolného počtu datových vstupů. Součin adresových vstupů před závorkou tuto závorku na příslušný výstup buďto zkopíruje a nebo ji naopak vynásobí nulou čímž ji zruší a výstup bez ohledu na závorku a její obsah vynuluje.

Pokračování...

DMX

(Pert, 21. 12. 2006 20:56)

Dobrý večer,já pořád nechápu ten demultiplexer v negativní logice, mohl byste mi prosím vysvětlit jak to funguje? Děkuji.

Plnění posuvného registru

(Demon, 19. 12. 2006 20:49)

Děkuji za odpověď.. A je pravda, že jsem neudal z jakého KO se to má vytvořit..

Plnění posuvného registru - 2

(Jan Grossman, 19. 12. 2006 10:32)

Když se podíváte do učebnic nebo katalogů výrobců zjistíte,že použití D - klopných obvodů pro stavbu posuvných registrů je něčím zcela běžným a jako řešení se snad i vyskytuje nejčastěji. Proto nerozumím Vaší otázce že nechápete proč jsem právě je použil..ani Vaše zadání z internetu ani Vy osobně jste žádný požadavek na typ KO nevznesli, proč bych je tedy neměl použít?

Máte jistě pravdu, že jsem právě tak mohl použít KO JK resp. RST a že časový diagram posuvného registru by se nezměnil.

JG

Plnění posuvného registru

(Demon, 18. 12. 2006 23:12)

Jj. Děkuji už tento příklad celkem chápu, ale jak se dívám na náčrtek, který je uložen viz plnění shift registu, tak jsem nepochopil proč jste použil KO typu D?. Proč jste nepoužil třeba KO typu J-K nebo RST? kvůli jednoduchosti?. Na časovým diagramu KO by změna neměla nastat jestli se nemýlím...